Майчинство

Добра храна за кърма

12.05.2010г. / 10 14ч.
Аз жената
Добра храна за кърма

От кои храни кърмата става по-пълноценна? С какво да се храним, за да имаме повече кърма? Това със сигурност са едни от въпросите, които започват да се въртят в главата на новородилата жена веднага след изписването. Особено ако е решила да кърми и то дълго.

В миналото се е считало, че бозата води до повече мляко, но, момичета – не се бъркайте – бозата създава киселини у вас и бебето, т. е., колики, а освен това вече съдържа достатъчно вредни съставки, консерванти, оцветители и т. н., по-добре не слушайте бабите и майките, които ви съветват да пиете повече боза.

Същото се отнася и за прясното мляко, което доказано има алергенно действие и няма да е добре нито за коликите, нито за цялостното здраве на бебето ви.

Ето част от храните, които се считат за лактогонни, т. е., за създаващи предпоставки за повече кърма:
- жито, овесени ядки;
- ядки – орехи, бадеми, но не и фъстъци;
- лук – особено червен лук, воден лук, праз;
- вода – пийте много вода и я предпочитайте пред соковете;
- лактогонни чайове – продават се в аптеките.

При всички случаи – не прекалявайте с храната, това няма да доведе до много повече кърма.

* * *

Бебе и вода
Хранене на кърмачката
Какво трябва да знаем за кърменето
Защо да кърмим?
Новороденото – седмица първа
Новороденото – седмица втора
Новороденото – трета и четвърта седмица
Новороденото – пета и шеста седмица
Следродилна депресия – как да я преборим
Изписване на бебето от родилното
Новородено бебе - как да го посрещнем
Подгответе стаята за бебето

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ani ( преди 11 години )
Имам едно детенце, сега е на 9 месеца и го кърмя все още по 6-7 пъти на ден, кърмата си тече като вода...имам дори за 2 бебета.Надявам се да имам все така поне докато стане на 1,5 г. Хрня се с всичко, но нямам ден без пресен плод, прясна салата и билков чай. Забелязала съм през последните 2 години от родилки покрай мен, че която роди нормално с епидурална упойка има кърма до 2-3 м, която роди нормално без никакви медикаменти има кърма като за световно, която роди секцио със спинална упоика има кърма ,аз съм от последните, много исках нормално раждане, но вдигнах кръвно,получих задух и т.н и беше опасно за мен да е нормално. Някой майки правят огромната грешка да следват таблици за растежа на бебето и ако то не наддава по таблицата дохранват с АМ, така сами предизвикват спиране на кърмата си познавам поне 7 момичета , който така направиха и до 2м им спря кърмата. Също така поръди същата причина други бързат да захранват резултата е същия, сами си правете изводите. Успех на всички и търпение с кърменето ,най вече постояннство и на поискване, няма нищо по ценно от кърмата за бебето ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Росинка ( преди 11 години )
Искам да кажа,от собствен опит,сега гледам второто си дете и го кърмя.С първото съм пила много боза, и не ми се увеличи кърмата.После реших да не се претоварвам с шишета,и започнах да си правя степчета.Тогава се изцеждах,защото малката не желаеше да суче,имах кърма за цяло хранене.Сега второто суче,но кърмата ми е по-малко.Пих вода,прясно мляко,лактогонни чайове,айрян, и видимо е малко кармата.Установих,че когато пия наторални сокове кърмата ми се увеличава.Така, че всичко е много различно,на едни едно им деиства, на др. друго въпросът е да се пробват различни варианти,за да се разбере кой е най-добър.Пожелавам успех на всички ***, които искат да кърмят своите бебчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
albena ( преди 11 години )
Iskam da se oburna kum Maria Boresova,kak razbra 4e to4no ot kiseloto mliako ti se uveli4ava kurmata? Az se izcejdam ve4e 3m., no use6tam ,4e drasti4no mi namaliava mliakoto i bih se radvala ako i na men mi se uveli4i..:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mariya ( преди 11 години )
moeto dede ve4e ena 1g i3 mesesa ose go kirmy i mam ose kirma blagodarya na kiseloto mlyko i danon za piyene pres deny piya danon a pres nosta edno kiselo mlyko predi da legna...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Radka ( преди 11 години )
За добра кърма е много важно спокойствието на кърмачката - в това съм се убедила от собствен опит. Да не се преуморява.Необходимо е пълниценно хранене в разумните граници, без консервирани храни и меса....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар