Свободно време

Пътувания: Любляна - малката столица в сърцето на Европа

26.05.2010г. / 13 59ч.
Мария Дуковска
Пътувания: Любляна - малката столица в сърцето на Европа

Малката столица на Словения - Любляна, се намира точно в сърцето на обединена Европа. Не особено голям град, с население от 300 000 души, Любляна се нарежда сред най-малобройните столици на континента. Макар и да не впечатлява с мащаби, това е безспорно красив град, който задължително трябва да посетите на околоевропейското си пътешествие.

Какво трябва да знаете, ако сте решили да пътувате до Любляна:

Транспорт - възможно е да пътувате както със самолет, така и с автобус. Със самолет пътуването няма да е никак дълго, около час, но пък за сметка на това е по-скъпо. С автобус ще ви отнеме около 13 часа да пристигнете до Любляна, като ще минете през Сърбия и Хърватска. Двупосочните билети са на цена около 200 лева.

Какво трябва да видите:
Любляна е малък град, което ще ви спести разходи за такси, ако решите да се разхождате. Почти всичко в този град е зад ъгъла - буквално и преносно. Разстоянията са кратки и дори да не обичате особено вървенето пеша, няма да се уморите. Задължително трябва да се разходите по крайбрежната алея на река Любляница (приток на Сава). Тя пресича града точно през центъра му, като през пролетта и лятото е изключително красиво, защото всичко е в зеленина. Разхождайки се по поречието на реката пеш или с корабче, може да седнете да изпиете едно капучино в някое от многобройните кафенета по двата бряга.

В центъра на града, на метри от реката, се намира един от най-известните и старинни храмове - францисканска църква Благовещение. Тя е построена през 17-ти век. Разположена е на площад Прешернов точно срещу именитите "Трите моста" над река Любляница.

Архитектура. Две от държавите, с които Словения граничи са Италия и Австрия. Това, разбира се, няма как да не се отрази на страната, особено в архитектурен план. Сградите в Любляна са не особено големи, но дизайнът им е повлиян изключително от виенските класически образци.

Центърът на Любляна е обрамчен от малки, тесни улички, които пък напомнят на вечната Венеция. И това, разбира се, не е случайно, Италия е само на два часа път от Любляна. Разхождайки се покрай река Любляница, за миг може да се заблудите, че сте в града на романтиката - Венеция. Но тази заблуда е краткотрайна, тъй като Любляна има свой собствен живот и дъх.

Символ на града е митичното чудовище от приказките - драконът. Негови статуи може да срещнете на редица места в града, включително и на моста на река Любляница.

Нощен живот. Ако сте избрали Любляна заради нощния живот, по-добре се върнете вкъщи или продължете към Италия. Този малък град е богат на симпатични кафенета, ресторантчета или пък сладкарници, но откъм дискотеки и барове хич го няма. Има, разбира се, няколко нощни заведения, които може да посетите, ако усетите силна жажда :), но изборът не е голям.

Изключително важно е да знаете, че в Словения, както в повечето европейски държави е забранено пушенето на обществени места и в затворени помещения. Нямате право да пушите дори и в хотелската си стая. Прескочите ли забраната, това ще ви струва солена глоба в евро, както и силна струя вода от противопожарната система.

Прелестна гледка към Алпите е огромен плюс в полза на Любляна.  Словения е страната, от която тръгва планинската верига Алпи. Така Любляна се оказва обкръжена от красиви заснежени планини. Гледката е изключителна!

За хапване и пийване:
Словения е бивша югославска република, което я прави близка по култура на балканската. Но заради влиянието на другите й западни съседки, в менюто й може да срещнете както морски и вегетариански ястия, така и наличие на много супи. Ако пък цените в заведенията за хранене ви се сторят малко солени, винаги може да се заситите със сандвич или пица на парче, само за 2 евро.

Също така словенците се гордеят със своите сладки изкушения, както и с вкусния си мед, на който България е достойна конкуренция :)
Не бива да си заминавате от страната, ако не сте опитали местния ликьор, който има задължително място във всеки магазин или ресторант - боровничек. Питието представлява силен ликьор, подобен на нашата ракия, но направен от боровинки. Може да опитате напитката в два варианта - с и без плодове.

Ако изборът ви на почивка е Любляна, приятно пътуване! Няма вариант, в който тази малка, но безкрайно красива столица да не ви накара да се влюбите!

Прочетете още:

Коментирай