Свободно време

Пътувания: Джебчии, храна и цени в Истанбул

27.04.2011г. / 17 38ч.
Надежда Маринова
Пътувания: Джебчии, храна и цени в Истанбул

Най-големият кошмар на всеки турист в чужбина е да му откраднат паспорта или парите. Паспортът може да оставите на съхранение в сейфа на хотела. Също там оставете оригиналите и копията на нотариално заверената декларация и акт на раждане на детето (ако пътува само единият родител с детето). Някои хора имат доверие на хотелите и оставят част от парите си в хотелската стая, скрити надлежно в багажа - например пъхнати в чорапи или в плика с мръсните дрехи. Ако носите всичките си пари със себе си, разпределете ги на няколко места - във вътрешни джобове на якето, в чантичка на кръста или в чанта, която минава през врата и носите отпред. Ако сте с раница, можете да я сложите на гърдите си, вместо на гърба. Ако имате 2 валути - турски лири и евро, си пригответе 2 портмонета, за да не се обърквате.

Джебчии
Пазете се както от местни улични крадци, така и от импортни джебчии-туристи. Особено в навалицата по опашките за вход и вътре в туристическите обекти винаги стискайте здраво чантата си. На пазарите също е много опасно - докато се пазарите или отваряте чантата си, за да извадите шише с вода или кърпички - не се разсейвайте нито за миг. Опасни са и ваксаджийте, които обикалят по улицата и предлагат да ви изчистят обувките - докато ви обслужват, може да ви оберат.

Въздържайте се от консумиране на прясно изцедени натурални сокове. Макар и купени от заведение, има случаи на получаване на разстройство - вероятно заради това, че плодовете се пипат с голи ръце. По същата причина избирайте заведение, където приготвят дюнерите и сандвичите с ръкавици.

Подаръци и сувенири
Цените са ориентировъчни и зависят от къде ще купите стоките и колко добре се пазарите. Най-евтино е на Египетския пазар, след това на Капалъ чарши, а сладките неща пазарувайте от магазин "Коска", близо до Университет "Лалели".
Най-честите покупки, които правят туристите в Истанбул са:

- сладки неща - баклава - 20 TL/кг и нагоре; локум - от 15 до 40 TL/кг; кадаиф - 15 TL/кг и нагоре;
- пликче с подправки от Египетския пазар - 4 TL (14 подправки x 100 г)
- чай - 250 г за 4 TL;
- кашкавал - много вкусен - 9 TL/кг от Египетския пазар;
- чаши - порцеланови, ръчна изработка - от 10 до 15 TL; с щампа - от 5 до 8 TL;
- пепелник - порцеланов - от 5 до 10 TL;
- сувенирна чиния със забележителностите на града - от 25 TL в зависимост от големината;
- калъфки за възглавници - от 10 до 30  TL; по-малките и от тънък плат на Капалъ чарши вървят по 2, 5 и 10 евро (тук цената нарочно е в евро, за да заблуждава туристите);
- магнити за хладилник - на Капалъ чарши са по 2 TL, на Египетския пазар - от 1.50 до 3 TL;
- ключодържатели - от 3 до 9 TL
- стъклени лампи с цветна мозайка - от 3, 35 до 150 TL - най-малките са за кръгла свещичка, по-големите са електрически - за нощни лампи, лампиони за стена и висящи полилеи;
- текстилна икона с метална рамка за стена - 4.5 TL за малката и 9 TL за голямата, купени от българската църква "Св. Стефан"
- шалове от Египетския пазар - тънки по 5 TL и памучно-вълнени по 10 TL; същите на Капалъ чарши и на други места са по 10 и 25-30 TL.

Още идеи за подаръци - пъстра текстилна чанта и портмонета, визитник, бележник, турски национални чехли, керамични купички за ядки и др.


Тоалетна
В повечето туристически обекти тоалетната е безплатна, ако имате нерви и време да чакате на дълга опашка. Платените тоалетни са по 1 TL.

Хранене;
Дюнери - от 2.50 до 5 TL;
Сандвичи - същата цена;
Ако седнете в заведение за бързо хранене - една порция основно ястие ще ви излезе от 3.50, 7.50 до 15 TL; супа - 3.50 ТL;
Топка сладолед е 1 TL; сладоледите от фризер са на цените на тези в България.
Натурален сок от прясно изцедени плодове - от 2 до 4 TL;
Турско кафе - 2 TL;
Еспресо - 4 TL;
Турски чай - 1.50 - 2 TL.

За да ви е спокойно и успешно пътуването, спазвайте правилата на туриста: внимавай какво ядеш и пиеш, движи се в група, не ходи сам по малките и безлюдни улички, не влизай сам в затънтени магазини-безистени, не се оставяй да те заговарят и дръпнат настрани уж за по-изгодна търговия.

И не на последно място - в ресторантите на някои хотели има камери. Затова забравете стария обичай на българина в чужбина да препълва чинията си на закуска и после "да заделя" храна в пликчета за обяд. Не си струва срама, който ще изтърпите, ако ви хванат, заради някакви си 10-15 TL.

Настроете се за една екзотична, ориенталска, пъстра и ярка обстановка. Закачете фотоапарата на шията си и запечатвайте всичко, което ви впечатли, за да илюстрирате спомените си. Приятно и весело пътуване!

Фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Колко са комични натрупаните чинии със салата, отгоре сирена и колбаси, върху тях бисквити и най-отгоре маслини, а за връх малко стафиди. Бай *** е още жив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ралица ( преди 11 години )
Не знаех че човек може да си пълни в пликчета храната от закуската. Това ми се струва чудесна идея :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивета ( преди 11 години )
Браво г-жо Маринова! Много изчерпателна и полезна информация за пътуващи в Турция,Дано когато тръгна за там цените да са още актуални и да съм подготвена благодарение на Вас.Предварително Ви благодаря,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар