Семейство

Как да открием дарбите на децата?

26.01.2012г. / 09 45ч.
Вергиния Генова
Как да открием дарбите на децата?

Как да открием дарбите на децата ни? – Много от съвременните родители си задават този въпрос. Едни полагат неимоверни грижи в тази насока, други разчитат училището да открие талантите на децата им и да ги развие, а трети смятат, че децата им по интуиция ще напипат верния път.
Правилният отговор е може би някъде по средата.
Без да насилваме детето, спокойно може да го наблюдаваме какво му харесва, какво го интересува и какво най-много му се удава. И от там да започнем още от малко да го въвличаме в различни занимания и игри.

Лошото е, че в България няма програми в училищата, така че децата да могат да опитат от различни спортове, различни приложни изкуства, различни музикални изкуства.

За съжаление в България има и още по-жалкото е, че ще продължава да има хора, за които спортове като ски, тенис на корт, голф и дори доста по-обикновени са просто нещо, което дават по телевизията. Така е и с много от изкуствата. Голяма част от народонаселението ни по една или друга причина, да не кажем, че по традиция, няма досег до много области от изкуството. Стъпвайки върху това е обяснимо защо децата ни и поради нас нямат възможност да опитат от много области на спорта, изкуството и науката и дори да имат таланти, те затъват някъде в канавките и локвите по пътя на прехода, който се проточи като Сибирска зима.

Наблюдавайки поколение след поколение, според мен, ние сме шампиони по неоткриване, незачитане и потъпкване на талантите. После защо хората работели без желание и ден да мине, друг да дойде? Ами щото толкова ги стимулираме, насърчаваме и оценяваме? Може би всеки нормален родител е стигнал до това или до подобно умозаключение и започва да се пита какво да направя според своите възможности да дам шанс на детето си за реализация.

Задачата е сложна, но все пак може да се пробва, като предизвикателство, за да ни е чиста съвестта, че сме направили най-доброто от себе си.

  • заделяли сме пари за курсове, които детето е изявило желание да посещава
  • насърчавали сме го да опитва нови неща
  • не сме го натискали прекалено много да избере професията на дядо си или нашата, само защото е добре платена и уважавана
  • жертвали сме от нашето време, за да го заведем на поредното мероприятие
  • изграждали сме в него търпение и упоритост, за да се развива в сферите, в които има талант или само желание

Списъкът може да стане прекалено дълъг. Някои родители дори си правят план график за бъдещето на детето: от 4 г. на английски, от 5 на плуване, на ски и на балет, от 6..., записване задължително в еди кое си училище, гимназия – най-добрата, колеж в чужбина. И всички тези стъпки детето трябва да следва, като постоянно му се натяква, че то трябва да успее в живота.
А какво е да си успял в живота?
Все повече си мисля, че на финала много от нас ще бъдат учудени, че са мислели, че са направили всичко, за да успеят в този живот, а всъщност са пропилели единствената си възможност да живеят.

Затова дайте на децата шанс да живеят и ги обичайте!

Прочетете още:

Коментирай