Здраве и красота

Познавате ли рисковете от приема на нискодозирана АСК?

06.08.2012г. / 11 52ч.
Аз жената
Познавате ли рисковете от приема на нискодозирана АСК?

Доказано е, че редовният прием на таблетки ацетилсалицилова киселина (АСК) в ниска доза може да намали риска от сериозни сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти при пациенти с прекаран инфаркт или инсулт с близо 25%.

Това, което не трябва да се пренебрегва, обаче е, че дори в ниски дози и под формата на специална, обвита таблетка, ацетилсалициловата киселина има неблагоприятно въздействие върху стомаха. В ниски дози ацетилсалициловата киселина оказва антитромботично действие (намалява способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромб). Заедно с това, обаче, потиска естествената защитна функция на стомашната и дуоденалната лигавицата, което води води до увеличаване вероятността за получаване на язвена болест.

Така продължителната употреба на ацетилсалицилова киселина може да доведе до диспептични прояви като парене, киселини, болки зад гръдната кост, гастрит, ерозии на стомашната лигавица, свързани с хронично кървене и загуба на хемоглобин или до усложнена язвена болест - перфорирала или кървяща язва. Освен това могат да бъдат засегнати и червата - обостряне на ентерити и колити, кръвоизливи от червата и т.н. При по-високи дози или при пациенти с чернодробни увреждания, ацетилсалициловата киселина може да предизвика токсичен хепатит. Обикновено хората, които пият редовно ацетилсалицилова киселина, приемат още поне 2 или 3 медикамента, които допълнително задълбочават проблемите от страна на стомашно-чревния тракт. Същевременно приемът на ацетилсалицилова киселина не трябва да бъде спиран, тъй като прекъсването му повишава риска от инфаркт или инсулт значително. Решението е в комбинираната протекция – сърдечносъдова, мозъчносъдова и стомашна едновременно.

При пациенти, които приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина, рискът от стомашно кървене нараства допълнително при предшестващо гастроинтестинално кървене, напреднала възраст, едновременна употреба на ацетилсалицилова киселина с антикоагуланти и стероиди и инфекция с Хеликобактер пилори (микроорганизъм, който може да се развие в стомашната лигавица).

Комбинираната протекция е за пациенти, които се нуждаят от непрекъснат прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт, и същевременно с риск от гастродуоденални проблеми. Комбинираната терапия ще протектира сърцето и мозъка и ще ги предпази от развитие на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Прочетете още:

Коментирай