Украйна и украинската кухня са доста непопулярни като цяло за българите. С Украйна споделяме едно и също море и можем да я имаме почти за съседка и исторически събрат – все пак сме били от едно голямо социалистическо семейство. А и сега дружбата продължава благодарение на стотиците украински туристи, посещаващи нашето Черноморие. Все пак Украйна е с население близо 50 милиона.
Какво атрактивно да измислим за една украинска кулинарна вечер? Цветовите нюанси са си точно морски – синьо и жълто, като начало на летен отпуск. Отивате на море, мятате се като една украинка на жълтия пясък, взирате се в синьото море и цял ден и цяла нощ волна програма, пък вашичкия да си търси какво да яде и къде да гледа мачовете – нито ще готвите, нито ще пеете, нито футбол ще гледате.
Е, ако все пак сте домошари и ще трябва хем да готвите, хем да сте в синхрон с футболните пристрастия тогава ще трябва да се потрудите повече.
И ако ще си правите прически като гъркините, то една плитка в стил Юлия Тимошенко ще е точно на място.
Вареники е едно от типичните украински ястия – не е особено подходящо за летните жеги, но все пак да го споделим. Представляват варено тесто с плънка, най-често от месо. Поднасят се топли, залети със сос. Комбинацията топло варено тесто и месо не е най-удачна за летните горещини, но пък можем да запазим идеята за зимата. Това, че сме решили да отбележим европейското първенство по футбол със специфични национални ястия не значи, че непременно трябва да сготвим всичко.
Тиквичките се изчистват от семките и се задушават заедно с лук и доматите. Добавя се олио, дафиновият лис и сол и захар на вкус. Всичко това се пасира и се оставя да изстине. Това е единият вариант, другият е всичко това да е нарендосано на дребно ренде.
Поднася се със забодени пръчки пресен лук и чесън. Може да се използва като разядка или като лятна гарнитура.
А за футболните ви фенове може да приготвите украинска салата и украински борш, а ако искат и още нещо водката и сельодката, която сте приготвили за руската вечер спокойно може да мине в украински вариант – няма да я изхвърляте, я! В крайна сметка след като започне мачът, каквото и да сервирате кажете, че е украинско и никой няма да ви противоречи, стига да не искате да сте център на внимание, вместо център нападателя и да искате да разказвате надълго и нашироко историята на ястието и произхода на подправките.
Снимка: Reuters
Прочетете още: