Меню

Сливенски милинки

15.01.2008г. / 10 06ч.
Аз жената
Сливенски милинки

Мая – колкото половин кибритена кутийка се замесва със 100 г хладка вода, щипка соли 1 суп. лъж. брашно.
След като бухне се добавят още 200 г вода и 1 суп. лъж. олио. Замесва се тесто с 500 г брашно и се оставя да втаса.
След това в намазнена тава се нареждат милинките. Оформят се с намазнени ръце малки топчета и отново се оставят да втасат.
Приготвя се крем от 2 пълни супени лъжици брашно, 2/3 пакетче масло, 1 лъж. мас, 1 лъж. вода, 1 яйце, щипка сол. Тези продукти се разбиват добре и със сместа се заливат милинките.
Пекат се в силно загрята фурна и се поднасят с пудра захар.

Коментар: Понеже съм от Сливен, аз също приготвям по тази рецепта милинките и мога смело да твърдя, че няма никъде по-хубави от нашите милинки. Но, ако първият път не ви се получат, не се отчайвайте и опитайте пак. Страхотни са!
Габи Димова, 28 г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Руми ( преди 11 години )
иха.. и аз ще опитам да ги направя, дано са със вкуса на този от баничарницата до второ основно училище преди много години в Сливен, и аз съм от този град и помня тези милинки, но и сега когато се прибера там, пак си купувам и наистина никъде не правят такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Маргарита ( преди 12 години )
Ще пробвам тази рецепта, дано това е вкуса на милинките от баничарницата до Новоселската църква. Немога да забравя този вкус, а вече никъде не правят такива милинки за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
eli ( преди 12 години )
ZABRAVIX DA KAJA 4EE SA6TOO TAKA SMEE OT SLIVEN:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
eli ( преди 12 години )
DAA SEGAA 6TE SE OPITAM DA GI NAPRAVIA,KATO ZNAM 4EEE VSI4KI MOI RODITELI SA BANI4ARI,6TEE SE OPIAM DA NEE GI IZLOJAA:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Албена ( преди 12 години )
Това е вкуса на моето детство.Когато бяхме деца ги имаше на всеки ъгал в града и се купува на бройка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 12 години )
Милинките са много вкусни! Много благодаря за чудесната рецепта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 12 години )
Здравейте! Току що направих тези милинки, но за съжаление нямат общо със сливенските. Самите милинки са мазни, а тези тук докарват на хляб. Съжалявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Аля ( преди 12 години )
В маята не се слага сол, а захар. Солта стопира втасването, а захарта го ускорява.За по-сигурно втасване може да се сложи в тестото малко ракия( една ракиена капачка).В милинките пък малко сирене ги прави още по- вкусни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 12 години )
Ще ги направя още тази събота.Благодаря за рецептата.Аз също съм от Сливен и съм убедена,4е това са най-вкусните милинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
dochka ( преди 12 години )