Снимка: iStock
Въглехидратите не са ваш враг. Някои от тях са изключително полезни и необходими на организма за жизнените му функции. Като се споменат въглехидрати, много хора се сещат за сладкишите и тестените изделия.
Те обаче се разграничават по структурата на въглехидратите в състава си, а именно добавени захари в различни форми, както и рафинирани въглехидрати.
Те не са нужни на организма ви и ако сте решили да спазвате диета, тези въглехидрати са първото, което трябва да ограничите, дори да премахнете от храненето.
Но онези въглехидрати, които са здравословни и полезни задължително трябва да присъстват в диетата ви, защото те носят множество ползи за здравето и организма.
Кои са най-здравословните въглехидрати, които да хапвате по-често?
Ябълки
Ябълките са прекрасен плод, богат на полезни въглехидрати и множество фибри. Те са с по-нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават рязко кръвната захар.
Много богати са на антиоксиданти, най-вече полифеноли и флавоноиди, които имат противовъзпалителна и противоракова функция.
Ябълките съдържат и пектин, който има свойството да понижава холестерола и кръвната захар. Това е от изключително значение за сърдечносъдовата система и метаболизма.
Овес
Овесът и овесените ядки са сред най-здравословните въглехидрати, които можете да изберете за диетата си. Съдържат много калории, което налага контрол в количеството им, но пък въглехидратите в тях са прекрасни.
Овесените ядки са богати на сложни въглехидрати, фибри и протеини. Тази превъзходна комбинация дава много енергия, усещане за ситост, контролира глада, метаболизма, помага в отслабването и изграждането на мускулна маса.
Тиква
Тиквата е есенен продукт, от чиято сезонност можете да се възползвате още сега. Тиквите са много богати на антиоксиданти, бета-каротин, витамините С, А, Е, витамини от група В, както и минералите манган, магнезий, калий.
Тиквата е много бедна на калории, а богата на фибри. Сложните въглехидрати в нея се разграждат и усвояват бавно от организма, което я прави прекрасен избор за тънка талия, балансирана кръвна захар, стабилен инсулин и холестерол в оптимални граници.
Сладки картофи
Подобно на тиквата, сладките картофи съдържат бета-каротин, цяла палитра от витамини и минерали, както и сложни въглехидрати. Те са по-здравословният вариант за разлика от обикновените картофи, защото съдържат по-малко нишесте.
Киноа
Киноата е много полезна зърнена култура. Тя е изключително богат източник на желязо, което е много важно за метаболизма и най-вече за сърдечносъдовата система, тъй като превентира анемия.
Киноата е източник още на магнезий, фибри, витамини от група В, протеини и сложни въглехидрати, които поддържат баланса в тялото, усвояват се бавно и не предизвикват скок в кръвната захар.