Малки правила за олимпийски житейски успехи

10.08.2012г. / 03 30ч.
Снежана Проданова
Малки правила за олимпийски житейски успехи

Напоследък сме залети от репортажи, интервюта и предавания на живо, свързани с олимпийските игри в Лондон. За един редовно спортуващ човек, наблюдаването на успехите на олимпийците е като удар право в самочувствието му. Бихме се запитали дали има смисъл да се стараем, ако истинското съвършенство е толкова далеч. Не бива да забравяме обаче, че те отдават целия си живот на спорта, а ние – едва няколко няколко часа на седмица.

В личен план олимпийският успех не е толкова трудна задача особено ако знаем по какъв начин да подходим към нея.

Приемете, че е нужна някаква жертва. Няколко часа по-малко със семейството или една бисквита по-малко след обяд са част от тези жертви, които човек трябва да направи, за да върви напред с физическите си тренировки.

Във всяко нещо има равновесие, затова за да оцените напълно  успехите си, трябва да се примирите с неуспехите. На всеки се случва да има лош ден, дори на най-успешните атлети, но това не е причина за тях да зарежат всичко и да се откажат. Следващия път, когато изпитате угризения за това, че сте си дали твърде дълга почивка или че сте развалили хранителния си режим, не прекъсвайте всичко. Влезте смело отново в крачка.

Не си поставяйте твърде амбициозни цели. Правете малки, но сигурни крачки. Ако искате да можете да избягате 5 километра, първо трябва да можете да ги минете пеша. Още повече – започнете с по един-два километра и постепенно удължавайте маршрута си.

Мотивацията е в центъра на всяко едно начинание и всяко сериозно занимание. Ако това, което правите ви доставя удоволствие, продължавайте в същия дух. В противен случай оставете това на професионалистите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай