Родилка в клинична смърт беше спасена в Пловдив

08.03.2012г. / 17 46ч.
Аз жената
Родилка в клинична смърт беше спасена в Пловдив

29-годишната Маргарита Павлова от Пловдив на 1 март около обяд ражда първородния си син чрез секцио при д-р Васил Велевски в частна пловдивска болница. „Беше се оплела пъпната връв и бебето не можа да излезе по естествен начин“, разказа за медиите Маргарита, часове преди изписването си. Всичко минало перфектно, след секциото родилката имала посещение от роднините, гледала телевизия в стаята си, говорила по телефона. Докато в един момент губи съзнание и се събужда през нощта с надвесени над нея сестри и лекари.

Младата жена изпаднала в клинична смърт 12 часа след раждането. Спасява я активното индивидуално наблюдение на монитор, което задължително се прилага на пациента в тази болница в следоперативния период. Болният е на отворена врата и през 2 минути се проверява състоянието му от дежурния екип.

Именно дежурната същата вечер, медицинската сестра Снежка Назърова, при поредната проверка в 1.15 часа вижда, че мониторът отчита проблем, че устните на Маргарита са посинели и тя не диша. Незабавно Снежка започва сърдечен ръчен масаж и изкуствено дишане. Симптомите показват клинична смърт – спиране работата на белите дробове и сърцето. Ако до 5 минути пациентът не се съживи, не се възстанови сърдечната дейност и дишането, остават трайни мозъчни увреждания, или клиничната смърт преминава в мозъчна и биологична смърт.

След светкавичната намеса на сестрата, следва и спешната реакция на анестезиолога д-р Димитър Димитров, който пристига на 5-тата минута след като са го извикали. Той включва родилката на кислородна маска чрез интубация. След минути Маргарита отваря очи в пълно съзнание и кондиция, благодарение на бързите животоспасяващи действия на екипа – медицинската сестра Снежка Назърова, акушерката Мария Вълчева, анестезиолога д-р Димитър Димитров, дежурният същата вечер акушер-гинеколог д-р Спас Патишанов. След като пациентката е изведена от клиничната смърт и с подобрени здравни показатели д-р Димитров преценява, че тя трябва да бъде преведена в по-специализирано заведение, каквото е реанимацията на КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги“. Веднага пристигат лекари от КАРИТ, които поемат Маргарита. Завеждащият клиниката доц. д-р Чавдар Стефанов и неговият екип продължават грижите по възстановяването на родилката. Правят и изключително обширни изследвания, които установяват, че Маргарита е била изпаднала в „клинична смърт с неясен произход“.

„Нямам думи да изразя благодарността си към д-р Васил Велевски, който ми помогна при раждането и на екипа, който ме спаси“, споделя младата майка и от очите и рукват сълзи. Новороденият Виктор, в бебешкото креватче до нея, също споделя мнението й с леко „ммм“. „За мен сестра Снежка Назърова и всички медици, които ме съживиха, са герои-спасители, нека медиите да пишат за такива хора, а не само за смъртни случаи“, апелира Маргарита.

Случаят с Маргарита Павлова ясно показва 2 неща, за които в обществото непрекъснато се насажда обратното мнение. Първо, има медици, които със своя опит и грижи спасяват живот. Второ, частните и държавните здравни заведения работят в добро сътрудничество.

Прочетете още:

Коментирай