Удължават отпуската по майчинство

16.11.2006г. / 12 57ч.
Аз жената
Удължават отпуската по майчинство

От 135 на 315 дни се увеличава размерът на отпуска поради бременност, раждане и осиновяване, до навършване на девет месеца на детето. Това е част от одобрените промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Ако след отпуската от 135 дни, от които 45 дни се ползват преди раждането майката реши да продължи да отглежда детето си е необходимо да подаде писмено заявление до работодателя, че желае да ползва остатъка до 315 дни. А работодателят е задължен да спази срока на отпуската, посочен в заявлението. С приложение към наредбата се утвърждава молба образец за ползване на този отпуск.

Както е досега, отпускът на майката се прекратява в случай, че детето е дадено за осиновяване, настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, настанено по реда от Закона за закрила на детето, или ако почине.

А на осиновителката се прекратява, когато детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине, както и при прекратяване на осиновяването от съда.

Коментар: Защо никой не споменава факта, че да, ще получиш 90% от заплатата си 9 – 10 месеца, но само и единствено при условие, че не ползваш болничен през 6-те месеца преди раждането?! Нима всички трябва от само себе си да си го знаем? Кажете с какво са виновни бременните, които лежат за задържане месеци наред например? Те не заслужават ли да получават реално прилични пари? И защо хора осигурявани на хиляди левове с години накрая трябва да получават колкото някои мръхтелник, който е благоволил да се осигури последните 6 месеца, само защото с а били болничен?
Edna Jena, 31 г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
К. К. ( преди 11 години )
Съгласна съм с коментара на "Edna Jena". Аз също не го знаех това и го научавам току що от нея. Но защо това - че не трябва да си ползвал болнични 6 месеца преди раждането - не е упоменато никъде?! А аз постоянно четях информация за това и никъде не попаднах на подобни данни - нито в КТ, нито в ЗБДОО. Вече половин година откакто съм родила и очаквах да ми превеждат една сума за майчинство, а получавам минимална работна заплата. ЗАЩО ?????????Виновна ли съм, че бях с проблемна бременност и почти през цялото време бях по болници и съответно в болнични!? КАКВА Е ТАЗИ НАША СИСТЕМА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Л. А. ( преди 11 години )
Чудесно! Направо не мога да повярвам. Аз си правех едни планове, а то какво излезе? Това според мен може да се счете за дискриминация на бъдещите майки, които ползват болнични поради различни причини. Аз не съм с проблемна бременност, очаквам да родя през април. Интересно ми е дали умниците, измислили тази идея ще са съгласни да видят дъщерите или снахите си да ходят на работа, когато температурата вън е минус 15? Ами ако просто се разболееш? Или работата ти не позволява да работиш през последните месеци?????????? Дано никой не съжали, че чака бебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар