Свободно време

На Коледа стават чудеса, но само ако станем по-добри

03.12.2010г. / 10 34ч.
Аз жената
На Коледа стават чудеса, но само ако станем по-добри

Коледа... Една тъжна Коледа...

Отново е Коледа! Но всичко е различно.. Не е като онези коледи, които помни моето детско сърце.. Някога Коледа носеше топлина и благост.. Прошка.. И смисъл.. Сега хората, прегърбени от болката си.. Задушаващи се от мъките си, нямат силата дори да се усмихнат.. Не могат или сякаш не искат да станат по-добри.. Взирам се в празните и блуждаещи очи и там няма нищо.. Сивото ежедневие успя да вземе своите жертви.. Колко тъжно, нали?! Празни сърца, безлики лица.. Душите им продадени за няколко стотин лева..

Има и хора, онези, на които казваме „богаташите“, които в коледната вечер ще наденат маските на лицемерието и суетата.. Ще сложат много грим и ще се смеят.. Силно ще се смеят, за да заглушат плача на бедните.. и.. гладните.. И онези малки изоставени сираци. С големи и тъжни очи ще се оглеждат, за да видят своя спасител.. С плаха надежда ще питат: „Дядо Коледа ще дойде, нали?! Няма да ни забрави и той?!“.. Да, ние забравихме тези деца.. Нашите деца.. Техните майки се отрекоха от тях.. Държавата ни се отрече от тях.. И само за да притъпим всички гласа на Съвестта си подхвърляме на бедните сираци огризките си от богатата коледна вечеря.. Да, на Коледа стават чудеса.. Но не и докато не станем по-добри.. Докато сами не помогнем на чудото да се случи..

Тези наши идеали, към които се стремим в коледната нощ ще се преситят от богати и екзотични гозби, ще препият с изискано френско вино.. И дори за миг няма да се замислят за хилядите гладни, които нямат дори къде да се стоплят..

Когато сме долу и погледнем към тях си мислим, колко щастливи са те.. Но дали е така.. Суетата и лицемерието ограбват душите им.. Алчността отнема човечността им.. И колко много егоизъм.. Искат все повече и повече.. Биха разкъсали бездомния, ако видят, че могат да вземат нещо ценно от него..

Да, Коледа е! Но по нищо не личи.. Ограбени сме! Ограбени са душите ни от красивия и лъскав свят, който за съжаление е прекалено скъп.. И ние като всички сираци стоим пред витрините му и гладни, и жадни мечтаем да опитаме от благата му.. Мислейки, че това ще ни донесе щастие, без за миг да се замислим, че в мига, в който станем част от „елита“ ще забравим себе си.. Ще забравим своите лични богатства, които носим в душите си.. Душевни богатства?! Какво е това? Дали някое съвременно дете знае отговора?! Не! И няма да го научи никога, защото то расте с идеалите на „богаташите“..

Е, нека си пожелаем нещо за Коледа! Нека поискаме късметчето с „многото пари“, за да задоволим своя копнеж по колите, къщите и почивките на Хавайте..

Весела Коледа!

* * *

Участва в конкурса Моят най-хубав подарък за Коледа
Сътвореният от нас самите подарък е най-истински
Моите три прекрасни коледни подаръка
Коледното влакче
Вълшебните коледни флумастри
Всичко, което исках се сбъдна
За коледната магия...
До дядо Коледа
Коледа е празник, на който да сме заедно
Валеше сняг, имаше подаръци за всички
Коледно щастие
Коледното вълшебство е в семейството На Коледа стават чудеса, но само ако станем по-добри
„Коледна песен“
Моята Коледа
Дар от Бога
На Коледа стават чудеса и любовта е едно от тях
Из дневника на Дарина, IV клас
Най-голямата радост за човека е да създаде дом, семейство
Коледното мече от баба
Моето малко чудо Любослав
Да има здраве, щастие, късмет, любов
Да сме по-добри не само в празничните дни
Коледни вълнения
За хората, които няма да украсят коледна елха
Нека всеки потърси доброто у себе си+
Всичко за Коледа

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мама ( преди 11 години )
Толкова е вярно! Прегърбени от грижите на живота забравихме истинския смисъл на съществуването си. А трябва да погледнем нагоре към "НЕГО" и да си спомним, че сме за малко на този свят и то за да го направим по-добър поне с мъничко, с една добра дума, с отделеното от залъка и дадено на някой друг, с грижата и загрижеността. Защото човек е щастлив истински когато може да накара някой и той да се усмихне и да почувства, че не е сам, че някой мисли за него. Оставете богатите на богатството им. Богат е този, на когото душата е изпълнена с любов дори тогава, когато е много трудно на тялото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
Къде отидоха истинските чувства на хората???Защо всички сме се превърнали в безчувствени човеци???Прекрасно есе!!!Показващо една реална Коледна атмосфера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар