Майчинство

Защо все още кърмя

17.02.2011г. / 09 49ч.
Аз жената
Защо все още кърмя

Детето ми е вече на годинка и отгоре, а продължавам да си го кърмя. Все по-често чувам коментари и забележки относно това. думи от рода на „е, до кога ще се кърмите! стига вече!“ са еднакво досадни като тези от сорта на „ами кога ще се жените?!“ или „хайде, време ти е вече да имаш дете!“, например.

Защо още кърмя? Защото ми харесва. Защото ми е по-лесно. и защото може би няма да ми се случи пак. А е нещо, което не бива да се изпусне като усещане.

Кърменето е от най-приятните неща на света. Да, има трудни моменти в началото, но след това е нещо неописуемо, неземно, нереално да гушкаш бебето си и да го кърмиш.

Кърменето е практично, лесно и бързо. Не се налага да се топли вода, да се мерят лъжички, да се мият и изваряват шишета. Наред с това е и евтино – не се харчат пари за адаптирано мляко.

Кърменето го храни и пои. За бебето няма по-добра храна от млякото, няма и по-добро нещо за пиене.

Кърменето го успокоява. Най-добрата утеха при плач на сън, нервност от зъбки, умора е именно успокояването на гърда, много майки го практикуват, аз също.

Кърменето го приспива. Най-лесният начин да приспиш бебето си, когато му се спи, а не може да заспи е да го сложиш на гърда, много майки го практикуват, аз също.

Към горните, които са моите основни мотиви, да добавим и всички други неща, като че е полезно за бебето, че така бебето ще е здраво, че се споява връзката му с майката и със света и т. н. и т. н.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Tedi ( преди 11 години )
Кърмих детето си до 2 годишна възраст, май и мене много ме е мързяло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Майка ( преди 11 години )
Вицове, вицове и пак вицове. Кърмата била нехранителна, децата били зависими...Ей мили дами децата се захранват след 6 м., след това кърмата осигурява допълнителни хранителни вещества, витамини, калций и успокоения за бебетата (вместо така любимите ни сокчета, чайчета и тн.) Да не би да е по добре да наливате децата с сокчета и като ревнат нали с бибата в устата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Hailie ( преди 11 години )
Ирен, това, което пишите е повече от абсурдно! И няма нищо вярно! Благодарение на такива некомпетентни коментари много бебета биват отбивани в ранна възраст, което е много погрешно по ред причини!Мая, нищо от написаното от вас няма утвърдено и убеждаващо становище! И изобщо не виждам как може едно адаптирано мляко да е по-добро от майчиното мляко, което е сътворено от природата. Имено му е "адаптирано" - приспособявам, нагаждам. В никакъв случай не е по-добро!!! А ако за Вас да си кърмите собственото дете е извращение, грешката определено не е в кърмещите! Да не забравяме преди всичко, че гърдите са за бозаене, а чисто сексуалния характер е в последствие от извратените представи на човека. Това е като все едно да се каже, че полуфабрикатите за микровълнова са по-полезни от домашно приготвената храна. Нелепо е.Мили кърмещи и желаещи да кърмят жени, бъдете така добри да подминавате подобни необмислени и необосновани коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Мая ( преди 11 години )
Да ме извините , но да кърмите детето до възраст, в която то може самичко да ви свали сутиена е извратено! Първо кърмата Ви след 1 година изобщо не е хранителна и не засища. Не вярвайте чак толкова на бабите, които ви обясняват , че са кърмили до първи клас. Тогава нито е имало адаптирани млека, нито пюрета. Не съм против кърменето, но до 6-8 месеца, след това детето трябва да отвикне. Не можете да ме убедите , че е редно дете, което има зъби да дърпа майка си из мол-а или из центъра и да иска да суче)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Дони ( преди 11 години )
Ирен, ако правилно съм разбрала, според Вас майките възпрепятстват развитието на самостоятелност у децата си заради собственото си егоистично удоволствие от това да са до детето си.Хм, в такъв случай би трябвало децата без майки да се чувстват супер, че няма кой да им пречи и досажда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
Нищо подобно, Ирен! В много голяма заблуда си, ако смяташ, че едно дете ако не иска само да бозае, то то може да го прави по настояване на майка му! Стремежът към самостоятелност няма нищо общо с кърменето - бъди убедена!... Отличен пример е синът ми, който постепенно сам се отби месец преди да навърши 3 години... Изобщо не ми е пукало кой какви подмятания правеше по мой адрес! Синът ми даже си искаше с думи - "Мамо искам цоцам!" Е, поне го гях научила да не го правим на обществени места. Иначе е самостоятелен до страх за мен, че все гледа да се скрие и тихомълком да си прави каквото си е наумил - вкл. обличане, събличане, хранене и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 36 rate down comment
Ирен ( преди 11 години )
Като гледам, аз бих добавила още една причина защо майката от статията още кърми: дава приоритет на собствената си потребност от близост пред потребността на детето да расте и да става самостоятелно. Децата най-много се радват, когато за първи път успеят да направят нещо сам-сами. Това е в основата на развитието ми. А майки като тази от статията изграждат пасивно-зависими личности, които цял живот да не се отделят от тях. Чие щастие обслужвате така, своето или на детето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
От чист мързел кърмих 3 години аз - друго си е то да придърпаш бебока на топло в леглото и да се излежаваш до 10ч., вместо да трябва да станеш в 7ч., за да приготвиш кашата за закуска. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Геновева ( преди 11 години )
Синът ми е на 1г и11мес и все още се кърмим.Така се успокоява,така заспива.Мисля,че няма нищо лошо в това,въпреки някои негативни отзиви и въпроси-докога.Като започне ясла смятам всичко щесе уталожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Сашо ( преди 11 години )
Мога да се похваля с това, че като дете майка ми ме е кърмела до две годишна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар