Свободно време

Пътувания: Будапеща и магията на Дунав

02.06.2011г. / 07 49ч.
Аз жената
Пътувания: Будапеща и магията на Дунав

Ако ви предстои пътуване до ново място, ще попитате кое си струва да се види. В Будапеща, както в повечето големи градове в Източна Европа има старинни сгради в центъра, зелени паркове и панелни блокове в периферните квартали. Този град щеше да е като всеки друг, ако я нямаше реката и мостовете по нея. Ето това е, което трябва да се види. Може да звучи банално, но разходката с корабче вечер по реката е задължителна за всеки турист. Въпросните стари сгради по брега на реката са обсипани със светлина, която водата отразява. Чиста емоция и гледка, която дълго ще си спомняте. Една основателна причина да се върнете отново в Будапеща.

Удоволствието струва около 15 евро. На известната улица „Ваци“, която е успоредна на Дунав, може да си купите традиционните сувенири също в евро, макар официалната валута в Унгария да са форинтите. В малки платнени торбички в цветовете на националното знаме продават сладък или лют червен пипер (паприка) като подправка, което явно е гордостта на унгарците. Нещо като нашето розово масло.

Изненадващи бяха прашните витрини и старата дограма на магазините в централната част (булевард „Ракоци“). Или моловете са им взели клиентите, или кризата се е отразила, а може би и двете. За да освежат старите блокове от преди 50 години са започнали да боядисват фасадата на всеки апартамент в различен цвят. Нещо като при нас, когато си слагаме изолация, само че с цялостна концепция и творческа идея.

Пътуване: Най-бързо ще стигнете до Будапеща със самолет, а най-интересно и романтично – с кораб по Дунав.

Храна: Задължително опитайте националната супа – гулаш.

Транспорт в Будапеща: Автобуси и тролеи Икарус, и метро.

Какво трябва да се види: парламента, кралския дворец, църква „Св. Матиаш“ (символите на всички религии украсяват кулите), операта, Дунав с 8-те моста.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anоnиmen ( преди 11 години )
Този, който е написал материала е посетл Будапеща за един ден като част от някоя евтина екскурзия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време