Вишневочервената простота на всички истини

25.10.2011г. / 11 40ч.
Аз жената
Вишневочервената простота на всички истини

Слънцето махна с ръка на огнената магьосница и целуна за сбогом песъчливата й рокля. С усмивка и парещи пръсти потегли за онова вечнозелено място, ухаещо винаги на морска пяна и раковини. Отиде си. Но ще се върне след още едно пълно завъртане на трите извечни, стоманени фрагмента.

Плавно и някак тържествено пристигна есенната орисница – с въглени в косите и ръце, мокри и студени. Покри земята с шареното си наметало, подшушвайки нещо на дърветата. Птиците чуха и отлетяха. А с тях и безумните мечти за необятно лято...

Усещането винаги е едно и също – сякаш някоя своенравна фея те е хванала, потопила те е в нещо влажно и мъгливо и ти стоиш на тротоара – зъзнещ и изгубен. От време на време проблясва слънчевата слюда, закичена като брошка върху син ревер. Но това не стига. Споменът за смеха на рибите, за плача на нимфите, за всички онези малки Андерсенови русалки, застинали завинаги в морската пяна, помисли си тя.

Междувременно есента продължаваше да шества из вселенския простор и да раздава целувки на листа, треви, реки. Някои почервеняваха и срамежливо скланяха лица надолу, после падаха и се превръщаха в част от цветния килим. Други ставаха жълто-розови и просто обичаха да си летят из пространството на гърба на вятъра. Само морето – тъжно и уморено като стар рибар остана все така стихийно-приласкаващо и нашепваше все същите обещания на брега. А после пак се оттегляше. И после пак идваше. И ...

Прогнозите вещаеха подобрение. Но за какъв период? С тежки стъпки и ефимерни мисли тя крачеше безспирно по неравната улица. Пред очите й – пъзел от разноцветни парчета – чадъри – черни, бели, жълти, розови, прозрачни, големи, малки, детски, дамски, мъжки. Безкраен поток от пуловери, ботуши, шлифери и якета. Карнавал на топлите дрехи или просто още едно доказателство, че есента е тук. С нейната красота, с нейните падащи като оловни топчета кестени, с вишневочервената простота на всички истини.

Обещават утре да е по-топло.

Участва в конкурса Есенно настроение в думи

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )