Майчинство

Изключително кърмене: до 6-тия месец бебето е само на кърма

13.11.2011г. / 15 42ч.
Аз жената
Изключително кърмене: до 6-тия месец бебето е само на кърма

На първия урок на училището за родители в Пловдив младите майки и татковци научиха, че през първите 6 месеца бебето трябва да приема само кърма, без други течности. Темата на лекцията беше „Първите 5 дни с бебето вкъщи“. Инициативата е на Община Пловдив, Център за бременни жени и ДКЦ-1, а събитието се проведе със съдействието на книжарницата в най-големия пловдивски мол.

Едночасовият форум се състоя на 12 ноември с дейното участие на над 80 бъдещи родители.

“Първа заповед за татковците: когато бебето спи и мама спи. Въпроси към родилката от типа: защо бебето е такова или защо бебето плаче, са строго забранени!” - категорична беше лекторката Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени. За здравето и спокойствието на майката и бебето тя даде 3 много важни съвети:

- Таткото да приема с чувство за хумор всяка ситуация;
- Таткото много да хвали мама;
- Таткото трябва да е стабилен, подкрепящ и закрилящ.

Най-голям интерес предизвика „изключителното кърмене“. То се препоръчва от Световната здравна организация и УНИЦЕФ и означава, че през първите 6 месеца на бебето трябва да се дава само кърма, без друга храна, без други течности като вода, сокове. “Преди 1946-та година българите са отглеждали децата си именно по този начин. Тогава родилките не са определяли кога пеленачето да яде и кога не, а са се съобразявали с неговите нужди. След това се налага моделът „на болницата” – да се храни на 3 часа. Смята се, че много от преяжданията и хранителните разстройства се дължат на това, че бебето е свикнало от малко не да я яде, когато е гладно, а когато му налагат. Особено вредно е насилването с храна при по-големите деца”, подчерта г-жа Борисова.

Тя посочи, че целта на безплатното общинско училище за бъдещи родители е подкрепа и предоставяне на качествена информация, съобразена със съвременните методи и начини в отглеждането на децата. За съжаление все още доста лекари и акушерки обучават мамите и татковците по стари правила, отдавна изоставени в света, наблегна г-жа Борисова.

Първия си урок тя започна с 5-минутни техники за релаксация. Лекцията онагледи с кукли, които родителите трябваше да се научат да държат правилно, както и с огромни топки, върху които седнаха няколко бременни – за правилна стойка и по-лесно раждане.

„Научих много полезни неща“, сподели Христина Папазова от Пловдив, бременна с първото си дете. „Най-силно ме впечатли позата, когато се кърми – полуседнала, колената са по-високо от ханша, облегната назад, подпряна с възглавници. Приятно се изненадах, че на училище са дошли и всички татковци. Задължително ще бъда и на другите уроци, дори мисля да поканя бабите, когато говорят по темата: какво ново (и забравено старо) в отглеждането на бебетата“, обеща Христина.

Следващите лекции са на 26 ноември и 10 декември, отново в книжарница „Форум“ на мол „Галерия Пловдив“, напомнят организаторите. Не е необходимо предварително записване.

Прочетете още:

Коментирай