Майчинство

Кърмене в извънредни ситуации и по време на земетресение

29.05.2012г. / 16 17ч.
Нина Иванова
Кърмене в извънредни ситуации и по време на земетресение

В настоящата кризисна обстановка в България, след драматичното земетресение от 22 май и продължаващите вторични трусове, много кърмещи майки са под сериозен стрес. Споменът от неприятното изживяване е способен да попречи на успешното кърмене.

Кърменето предпазва бебетата от рисковете на замърсени водоизточници. Осигурява защита срещу респираторни заболявания и диария – болести, които могат да са фатални при населения, засегнати от бедствия. Това е особено важно при прекъсване на електричество, вода и други.

Запознайте се с няколко прости правила за успешно кърмене в извънредни ситуации, каквато е несъмнено земетръсната. От Ла Лече лига България припомнят кои са основните неща, към които да се придържат кърмачките.

Основите на кърменето по време на извънредна ситуация са приблизително същите, както в по-устойчиви времена.

  • Да се продължи кърменето всеки път, когато бебето изглежда гладно, поддържа количеството кърма на майката и осигурява позната утеха. Мерки, които поддържат майката в безопасност, добре нахранена и здрава, ще помогнат да се защити бебето й и количеството й кърма.
  • Бебетата сучат за нещо повече от нахранване. Ако бебето е сукало скоро и иска да суче още, това е добре и трябва да бъде поощрявано. Освобождаването на хормони, докато майката кърми, облекчава стреса и безпокойството и е успокояващо както за майката, така и за бебето. Бебешки животи се спасяват всеки ден от майки, които ги кърмят въпреки природни бедствия.
  • Винаги имайте подръка достатъчно количество питейна вода за вас. Това ще помогне производството на кърма да не прекъсва, независимо от ситуацията.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай