Здраве и красота

Изгорели на плажа – защо и как да реагираме?

26.07.2012г. / 11 43ч.
Снежана Проданова
Изгорели на плажа – защо и как да реагираме?

Оказвате се с яркочервено лице и тяло, усещате болка при допир и всичко това се случва, въпреки че сте нанесли слънцезащитен крем.

С няколко съвета от експерти, ще се научите как да овладеете ситуацията и как да я избягвате предварително.

Съветът на лекарите е да се вземе болкоуспокояващо с ибупрофен или напроксен. Те ще намалят и последиците от изгарянето, но имайте предвид, че могат да ви направят по-чувствителни към UV-лъчите. Ако не можете да избегнете слънцето, за да не се налага да приемате лекарства, носете шапка или кърпа за глава, когато сте навън. За да ускорите лечението си, избягвайте мазила и кремове със стероиди, защото дори да облекчават болката, дразнят кожата. Пийте повече вода и зелен чай и яжте т. нар. „анти изгаряне“ храни, каквито например са доматите.

Според дерматолога, в този случай или не сте използвали крем с достатъчно висок слънцезащитен фактор, или не сте нанесли достатъчно. Ориентировъчно за тялото трябват около 2 с. л., а за лицето – 2 ч. л. слънцезащитен крем и при всички случаи се намазвайте отново на всеки час и половина-два. В случай, че все пак изгорите, напоете парче плат в мляко и го поставете на лицето си за 10 минути. Избягвайте мазането с кремове, защото запушват порите и задържат топлината, правейки дразненето още по-силно.

Гримьорът ни успокоява, че на изгоряла кожа може да се нанася грим, но трябва много да се внимава, защото с неподходящия цвят единствено ще подчертаем изгарянето. Използвайте цветен овлажняващ крем за лицето, а на определени по-зачервени места, вкарайте в работа коректора. Напудрете се с бронзов руж без блясък и използвайте матовокафяви сенки.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай