Сега е времето на свежата коприва, която ще ни зареди с витамини и ще ни помогне срещу пролетната умора. От бабите си още знаем, че копривата е супер полезна, за това задължително през тези дни сгответе у дома поне едно ястие с коприва. То е по-добро от каквито и да е витамини и хранителни добавки на таблетки. Ако имате време през почивните дни пък сами наберете коприва – сложете ръкавици, за да не ви опари и откъснете само най-горните и нежни листенца.
Освен като храна, копривата е и чудесен балсам за изтощената коса – направете отвара от нея и измийте косата с тъмно зелената вода. Копривата е богата на желязо, за това горещо се препоръчва при анемия, но също и на калций и магнезий, витамини A, B, D, E и K. Яжте я в случай на авитаминоза, кръвотечения, обилна менструация (действа кръвоспиращо), хемороиди и стомашни проблеми.
Чаят от коприва се пие за детоксикация и за отслабване.
В случай, че имате голямо количество прясна коприва, можете да я изсушите или да я измиете, нарежете и съхраните в найлонови пликове във фризера готова за готвене.
Прочетете още: