
Чушките се почистват от семето и се опичат. След това се обелват, после се заливат с оцета и след като престоят 6-7 часа се отцеждат.
Патладжаните се нарязват на филийки по дължина и след като престоят 15-20 минутки, за да се отцеди отделената от тях вода, се изпържва в загрятата вече мазнина до златисто. След това чушките и патладжана се нареждат в буркани, като между редовете се ръси със ситно нарязан магданоз и чесън. Напълнените буркани се затварят и се стерилизират 20 минути.
* * *
Туршия от пълнени патладжани
Пастет от патладжани
Туршия с патладжан и чорбаджийски чушки
Лютивка от патладжан и пипер
Туршия от патладжани
Пържени патладжани с оцет и лимон
Още една туршия от пълнени патладжани
Туршия от варени патладжани
Печени чушки с патладжан
Кьопоолу
Патладжани по палестински
Туршия от печени пиперки и печени патладжани