Българите не са намалили пътуванията си в чужбина през лято 2011

20.09.2011г. / 10 32ч.
Аз жената
Българите не са намалили пътуванията си в чужбина през лято 2011

През лятото на 2011 г. българите са пътували с 5 % повече в чужбина спрямо летен сезон 2010 Това споделя мениджърката на туристически портал NasamNatam.com – Ивалина Ненова.

Над 75 % от потребителите на сайта са избрали чужбина за почивка, останалите 25 % са предпочели чужбина за екскурзия.

27 % от потребителите на сайта са търсили оферти за почивка в България, Гърция се нарежда на второ място с 24 %, въпреки, че за последния месец поради безредиците там бележи спад спрямо търсенето на оферти за почивка в България и Турция. Турция също е в челната тройка с 23 %. Останалите проценти са разпределени между много страни, сред които са Испания, Италия, Хърватска. От екзотичните страни на голям интерес се радват: Дубай (ОАЕ), Тайланд, Индонезия.

В България предпочитано си остава Южното черноморие – най-много потребители са търсили оферти за почивка на море в Созопол – 18 %, Лозенец се нарежда веднага след Созопол със 16 % (по-известен като летния курорт на софиянци), Слънчев бряг и Златни пясъци са с равните 15 %, сред останалите най-търсени български дестинации за почивка на море са: Поморие, Приморско, Китен, Свети Влас.

Най-предпочитаните дестинации за екскурзия в България са: Белоградчик, Трявна, Рила и Триград. В чужбина това са Италия – предимно Рим и Венеция, Румъния – Букурещ, Синая и Брашов, Турция – Истанбул, Франция – Париж – Дисниленд и замъците по Лоара и Хърватска – Дубровник и Загреб.

Интересни факти за летен сезон 2011 спрямо летен сезон 2010:

  • 5 % увеличение при търсене на оферти с транспорт самолет спрямо търсене на оферти с автобусен транспорт.
  • 9 % увеличение при търсене на пакети за круизи.
  • 16 % увеличение при търсене на индивидуални пакети спрямо организирани турове.

Прочетете още:

Коментирай